dinsdag 20 januari 2009

Emily Martin, The Black Apple
The Black Apple is een fenomeen op onafhankelijk zelfmaak- en vintage winkelparadijs Etsy: Emily Martins ouderwets aandoende portretten van lieve, maar enigszins zonderlinge meisjes (en een enkel jongetje) zijn één van Etsy's grootste successen. Met hun grote hoofden en ogen en kleine lipjes doen ze bijzonder schattig aan - maar toch hebben ze iets wat ze van pure kitsch of camp onderscheidt.
Natuurlijk houden die snoezige meisjes in hun zondagse jurkjes theepartijtjes met hun poppen en alle dieren uit het bos, maar ze luisteren wel naar platen van Nick Cave en Joy Division, en sommigen hebben een getatoeëerde mouw, eekhoorntjes op hun hoofd, inktvisarmen of zijn met hun tweelingzus vergroeid.

Een nors kijkend meisje verkleed als konijn, een kauwgombellen blazend brutaaltje, fruit als hoofddeksel, portretten van Anna Karenina en Ofelia uit El Laberinto del Fauno: die merkwaardigheid, het scherpe randje en de ondertoon van melancholie zorgen ervoor dat het nooit té zoet wordt.
Haar inspiratie haalt Emily Martin onder andere uit prentenboeken, droomlogica, sprookjes, kinderkleding, de tv-serie Carnivàle, films van Tim Burton en David Lynch, en een voorliefde voor het kleine, mooie, in het algemeen.


Ik ben erg voor haar illustraties gevallen, en ben dan ook heel blij dat er binnenkort prints van Neko and the Fox en The Pirate Girl mijn huisje zullen sieren. Bijna alsof ik zelf in een Black Apple zit.
Je kunt Emily Martin vinden op haar blog, Inside A Black Apple, haar winkel op Etsy, en haar stijlblog Some Girls Wander By Mistake, waarop ze haar eclectisch-nostalgische kledingsmaak in beeld brengt.© Emily Martin

1 opmerking:

Spudart zei

Hi. I saw you as one of the top listeners for Lucas on last.fm. I love Lucas! :)

Just saying hi.

Hi.